Povratak na arhivu

Vera Grgac oduševila i Mariju Bistricu

autor: Damir Galoić, 17. veljače 2024.
OMHMB Vera Grgac foto 5-tiltshift

Jučer smo u Općinskoj knjižnici i čitaonici ugostili kolegicu matičarku Veru Grgac, koja je zajedno s urednicom Vlastom Horvatić Gmaz predstavila svoju knjigu Vere Grgac „Majkina vraštva: vračejne i vračiteli“. Radi se o knjizi koja  na jedinstven, duhovit i jezično izvoran način, objedinjuje narodnu medicinu, recepte biljnih i drugih pripravaka te etnografske zapise iz obližnjeg Bistranskog kraja. Knjigu je izdala Kajkaviana, čija je predsjednica Ines Krušelj Vidas također prisustvovala predstavljanju te je zajedno s našim potpredsjednikom Darkom Lackovićem pozdravila sve okupljene u bistričkoj knjižnici.

Tridesetak okupljenih pozorno je pratilo odlična izlaganja Vere Gragac i Vlaste Horvatić Gmaz, koje se pretvorilo u jedinstveno otkrivanje gotovo zaboravljene riznice znanja, šarmantnih priča i zanimljivih narodnih otkrića.

Vera Grgac je kajkavska pjesnikinja, umirovljena profesorica škole za medicinske sestre te izuzetno vrijedna i entuzijastična čuvarica zavičajne baštine. Članica je Matice hrvatske, Kajkaviane, Društva hrvatskih književnika i više drugih udruga.

Predstavljanje knjige „Majkina vraštva: vračejne i vračiteli“,  organizirali smo u suradnji s Općinskom knjižnicom i čitaonicom Marija Bistrica i uz potporu Općine Marija Bistrica.