Povratak na arhivu

194 – Kada, kako i zašto?

autor: Zrinka Brlečić Švaljek, 22. listopada 2016.
2

21. listopada 2016. u Bluesun hotelu Kaj u Mariji Bistrici, održano je u organizaciji Sekcije za prirodoslovlje, matematiku i medicinu Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici, drugo predavanje iz ciklusa „Ususret zdravlju“ pod nazivom: 194- Kako, kada i zašto???
Ovim smo predavanjem i radionicama nastavili s nastojanjima da široj javnosti približimo zdravstvene teme, da naglasimo važnost prevencije i edukacije vezane uz očuvanje zdravlja. Kako se u proteklo vrijeme dosta govorilo o hitnoj medicinskoj pomoći, novoj organizaciji i raspodjeli timova, na poticaj naše članice dr. Snježane Klancir, odlučili smo progovoriti i o ovoj vrlo interesantnoj i važnoj temi. Teme predavanja i radionica su bile: Organizacija hitne medicinske pomoći KZŽ, oživljavanje i gušenje stranim tijelom.
Ponekad uistinu život naših najdražih ovisi o sekundama naše pribranosti i znanja, zato je vrlo važno poznavati organizaciju Hitne medicinske službe te naučiti pravilno reagirati u kriznim situacijama.
Suorganizator ovog predavanja i radionica bio Zavod za hitnu medicinsku pomoći KZŽ, koji vrlo rado na poziv ustanova, općina ili bilo kojih organizacija, dijeli svoja znanja s djecom i odraslima, jer iz vlastitog iskustva, naučili su na terenu da je edukacija šire populacije o ovoj temi od izuzetne važnosti.
Kroz teoretski dio provele su nas dr. Snježana Klancir i dr. Kristina Tušek. Koji broj nazvati, u kojoj situaciji, koji je slijed informacija koje moramo dati dispečeru, koja pitanja će nam on postavljati? Što činiti do dolaska hitne pomoći? Kako pristupiti unesrećenom koji je pri svijesti, kako onome koji nije? Što je gušenje stranim tijelom i kako reagirati kod odraslih, a kako kod djece? Odgovore na ova pitanja od životne važnosti dobili smo na vrlo jednostavan i razumljiv način.
Nakon predavanja uslijedile su radionice. Uz pomoć ostatka tima- medicinske sestre i vozača , te dr. Tušek upoznali smo praktične metode oživljavanja- masaža srca i umjetno disanje. Upoznali smo rad aparata za hitnu medicinsku pomoć- automatski defibrilator te smo naučili kako i kada staviti unesrećenog u bočni položaj. Dr. Klancir također je praktično sa zainteresiranima prolazila metodu Heimlichov-og hvata kod gušenja stranim tijelom, posebno za odrasle, a posebno za djecu.
Okupljeni su bili vrlo zadovoljni cjelokupnim programom. Radionice su bile interesantne i interaktivne- svi prisutni su samostalno isprobali sve tehnike i upravo na taj način najlakše smo usvojili potrebna znanja. Činjenica da upravo i mi možemo ponekad spasiti ljudski život zvuči vrlo ozbiljno, pomalo i zastrašujuće, ali uistinu takve situacije u životu postoje i ne moramo misliti da se događaju uvijek nekom drugom. Odgovorno je i važno naučiti osnove pružanja prve pomoći i zato smo sretni što smo barem dio naših sumještana potakli da nam se pridruže i sudjeluju na ovom predavanju.
I ne zaboravite- 194!- to je broj koji život znači!