Povratak na arhivu

Komunikološka škola Matice hrvatske po drugi puta u Mariji Bistrici

autor: Snježana Husinec, 19. prosinca 2016.
dscn8997

Komunikološka škola Matice hrvatske osmišljena je sa željom da najboljim studentima komunikologije i novinarstva jednom godišnje osigura jedinstveno izvanfakultetsko multidisciplinarno stručno usavršavanje na području medija te da time budućim nositeljima hrvatskoga medijskog života dodatno osposobi za obavljanje najodgovornijih zadaća u hrvatskom medijskom i komunikacijskom prostoru. U programu škole već devetu godinu za redom sudjeluju ugledni hrvatski znanstvenici, stručnjaci i medijski djelatnici.

Tema Komunikološka škola 2016. bila je „Medijska kultura i govor u javnosti. Između slobode govora i govora mržnje“, a škola je održana od 7. do 11. prosinca. Cilj je ovoga projekta utvrditi i analizirati stanje medijske kulture i govora u javnosti u današnjem hrvatskom društvu, s posebnim osvrtom na slobodu javnoga izražavanja i na govor mržnje. Kako su mediji danas glavni posrednik komunikacije i dijaloga između različitih dijelova društva (kulture, odgoja i obrazovanja, gospodarstva, politike) specifični je cilj projekta ne samo analizirati stilove medijske kulture, nego i ukazati na današnji utjecaj medija na odnose u javnome prostoru, te polaznike osposobiti da – koristeći stečena znanja s najboljim stručnjacima i znanstvenicima iz Hrvatske i inozemstva u intenzivnome petodnevnome programu – i sami u budućnosti budu sposobni razumjeti stilove medijske kulture i koristiti etički primjeren govor u javnosti, polazeći od temeljnih obilježja suvremenih društava koja su, kako navodi Davor Ljubimir postmoderna (vladavina masovnih medija), individualistička (vladavina slobode), informacijska (vladavina informacija), potrošačka (vladavina tržišta), te društvo znanja (vladavina izobrazbe).

Devetero ovogodišnjih polaznika Komunikološka škola pod vodstvom svojih profesora Igora Kanižaja, Danijela Labaša i Leali Osmančević boravilo je u petak, 9. prosinca u Mariji Bistrici. U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici za njih je u Općinskoj knjižnici i čitaonici održana radionica ”Lokalni mediji u službi lokalne zajednice: kultura dijaloga ili (ne)kultura podjele?”. Tijekom radionice studentima novinarstva i komunikologije bistričke su tiskane medije predstavili dugogodišnja urednica glasila Svetišta Majke Božje Bistričke “Milosti puna” Danica Ozimec, urednik općinskog magazina “Ublouček” Marinko Micak, članica uredništva “Milosti puna” i “Ubloučeka” i dopredsjednica OMH u Mariji Bistrici Ivančica Tomorad, te članica uredništva i ravnateljica škole Vesna Brlek. Direktor Radija Marija Bistrica Elvis Lacković predstavio je bistrički radio. U radionici su sudjelovale i ravnateljica Općinske knjižnice i čitaonice Mira Pižir te predsjednica OMH u Mariji Bistrici Snježana Husinec. U okviru studijskog posjeta sudionici Komunikološke škole upoznali su se također sa znamenitostima Marije Bistrice, posjetili su Svetište Majke Božje Bistričke i Radio Marija Bistrica, a zatim su razgledali Etno zbirku licitarskog obrta i degustirali gvirc u Mednom baru „Brlečić“. Posjet je završen ugodnim večernjim druženjem u Seoskom turizmu „Lojzekova hiža“.