Povratak na arhivu

NAJAVA: Engleski naš svagdašnji – o anglizmima u hrvatskom jeziku

autor: Damir Galoić, 08. travnja 2024.
OMHMB-ENGLESKIWEB
Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici organizira zanimljivo predavanje „Engleski naš sveprisutni – O anglizmima u hrvatskom jeziku“, koje će biti održano u 13. travnja (subota) u Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica u 19 sati. Predavanje se organizira u sklopu obilježavanja Tjedna hrvatskog jezika, a održat će ga dr. sc. Lana Hudeček s Instituta za hrvatski jezik.
Predavačica će prisutne upoznati s detaljima utjecaja enegleskog jezika na hrvatski te pokazati da se on može prepoznati na različitim jezičnim razinama. Od pravopisne (npr. Europska Komisija umjesto Europska komisija) preko gramatičke (morfološke (npr. nesklanjanje pokrata), tvorbene (npr. kulturalni umjesto kulturni) i sintaktičke (npr. na dnevnoj bazi umjesto jednom dnevno / svakodnevno)) do one koja se najčešće spominje – razine riječi. Radno i slikovito anglizmi će se podijeliti na nekoliko skupina ovisno o tome koliko ih današnji izvorni govornik hrvatskoga jezika prepoznaje kao anglizme. Posebna će se pozornost posvetiti i dvjema skupinama anglizama: egzotizmima (npr. mafin) te lažnim prijateljima (npr. karbonizirana voda umjesto gazirana voda). Bit će riječi i o različitom statusu anglizama u pojedinim funkcionalnim stilovima.
Prije predavanja održat će se i radionica za učenike viših razreda osnovnih škola „Engleski u hrvatskome – Samo luzeri hejtaju“. Glavna poruka radionice bit će prepoznavanje konteksta u kojem se upotrebljavaju pojedini anglizmi s naglaskom njihovog izbjegavanja u formalnoj komunikaciji. Učenike će se upoznati i s portalom „Bolje je hrvatski’“ te ih potaknuti da i sami predlože alternative za često upotrebljavane anglizme. Radionica počinje u 17 sati u Osnovnoj školi Marija Bistrica.