Povratak na arhivu

NAJAVA: Obilježavanje Mjeseca hrvatskog jezika

autor: Damir Galoić, 27. veljače 2022.
Mjesec hrvatskog jezika logo

Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici pridružuje se manifestaciji Mjesec hrvatskoga jezika, koja je pokrenuta s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja hrvatskoga jezika kao temelja hrvatskoga nacionalnog identiteta. Mjesec hrvatskoga jezika započinje 21. veljače, na Međunarodni dan materinskog jezika, a završava 17. ožujka, na dan  objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika 1967. godine.

U povodu Mjeseca hrvatskoga jezika OMH u Mariji Bistrici pripremio je program koji će biti održan u subotu, 5. ožujka, u Dvorani Božjeg milosrđa u Mariji Bistrici. Program počinje u 18 sati te se sastoji od tri dijela.

U prvom dijelu biti će predstavljena knjiga dr. sc. Snježane Husinec „Od punomoćja do punomoći, od vlastitosti do vlasništva. Hrvatsko pravno nazivlje sudske prakse od 1848. do 1918.“  Ova znanstvena monografija daje prikaz putova i načina nastajanja osnove hrvatskoga pravnog nazivlja sredinom 19. stoljeća te njegov povijesni razvoj sve do 1918. godine s posebnim naglaskom na razvoj nazivlja sudske prakse te na njemačke leksičke elemente koje je ono sadržavalo. Knjigu će predstaviti recenzent prof. dr. sc. Velimir Piškorec i autorica dr. sc. Snježana Husinec.

Temom njemačkog utjecaja na hrvatski jezik bavi se i Dramsko-recitatorska grupa OŠ Marija Bistrica pod vodstvom profesorice Anite Klemar. Njihova Mala škola šprehanja na zabavan način poučava o njemačkim riječima koje svakodnevno, i neznajući, rabimo u svom govoru.

U predavanju „Beži Jankec cug ti bu pobegel – austrijacizmi i germanizmi u hrvatskome jeziku“ o tragovima utjecaja njemačkog jezika u hrvatskome jeziku govorit će prof. dr. sc. Velimir Piškorec s Odsjeka za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i dr. sc. Ivana Kurtović Budja s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Riječ će biti ponajprije o posuđenicama iz njemačkoga jezika. Pritom će biti predstavljena dva zvučna atlasa hrvatskoga jezika: Austrijacizmi i germanizmi u hrvatskome jeziku i Zvučni atlas hrvatskih govora.

Nakon predavanja posjetiteljima će biti omogućeno preslušavanje zapisa dvaju zvučnih atlasa preko interaktivne zvučne aplikacije. Istovremeno u dvorani će se moći razgledati izložba na kojoj se prikazuju i tumače odabrani austrijacizmi i germanizmi u karikaturama našeg renomiranog karikaturista Srećka Puntarić-Felixa, u podravskim narodnim izrekama i poslovicama te slavonskim bećarcima.

Događanje, koje će biti održano u skladu s epidemiološkim mjerama, moderirat će prof. Ivančica Tomorad.

Plakat: Obilježavanje mjeseca hrvatskog jezika_OMHMB