Povratak na arhivu

NAJAVA: Okrugli stol “Žerjavić, župnik, mecena, političar”

autor: Damir Galoić, 23. siječnja 2024.
OMHMB Juraj Žerjavić web

Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici organizira Okrugli stol „Žerjavić: župnik, mecena, političar“, koji će biti održan u subotu, 27. siječnja 2024. godine, u Dvorani Božjeg milosrđa u Svetištu Majke Božje Bistričke s početkom u 19:15 sati. Događanje je posvećeno Jurju Žerjaviću, rođenom Zlatarščaninu koji je ostavio veliki trag u čitavoj Hrvatskoj, a posebno u Mariji Bistrici gdje je bio župnik od 1875. do 1910. godine.

Velika obnova Svetišta Majke Božje Bistričke pod vodstvom Hermana Bollea, izgradnja nove djevojačke škole u Mariji Bistrici i područnih škola na Lazu i u Globočecu samo su neke od velikih zasluga župnika Žerjavića, koji je kao veliki domoljub i zastupnik u Hrvatskom saboru bio i politički angažiran te je ostao zapamćen i kao podupiratelj pravaškog pokreta i Stranke prava. O Žerjavićevem životu, ostavštini i svakodnevnici Marije Bistrice u njegovo doba govorit će  dr. sc. Dragan Damjanović (pročelnik Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta), dr. sc. Ana Biočić (v.d. pročelnice Katedre crkvene povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta) te dr. sc. Vedran Klaužer (Hrvatski institut za povijest) i mr. sc. Darko Lacković (potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici).

Žerjavić je u svojih 35 godina u Mariji Bistrici ostavio neizbrisiv trag, koji je jasno vidljiv i danas. Njegova predanost razvoju našeg mjesta, nacionalnog Svetišta i čitave Hrvatske zaslužuju pažnju i poštovanje, zbog čega i organiziramo ovaj okrugli stol. Pridružite nam se  i upoznajte zanimljive detalje o ovom izvanrednom čovjeku. Što je sve izgradio u Mariji Bistrici? Zašto njegovo ime i danas ime nosi jedna od ulica u samom središtu Zagreba? Zašto je njegovo ime upisano u povijest praktički svih tehničkih fakulteta u Hrvatskoj? Zašto je osuđen na mjesec dana zatvora? Odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja dobit ćete u subotu, 27. siječnja, u Dvorani Božjeg milosrđa kraj prve postaje križnog puta u Svetištu Majke Božje Bistričke“.

Na potpori u organizaciji zahvaljujemo Svetištu Majke Božje Bistričke i Općini Marija Bistrica.