Povratak na arhivu

NAJAVA: premijera filma o utvrdi Gradina iznad Podgrađa

autor: Damir Galoić, 07. veljače 2022.
OMHMB_foto_film

Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici je u 2021. godini snimio kratki dokumentarni film o utvrdi Gradina, koja se nalazi iznad naselja Podgrađe. Javna premijera filma bit će održana u Domu kulture u Mariji Bistrici u petak, 11. veljače 2022. godine, s početkom u 19 sati.

Najstariji sačuvani pisani spomen utvrde Gradina potječe iz 1327 godine, dok je danas trag o njezinom postojanju na samom lokalitetu sačuvan jedino u tragovima. Detalje iz njezine povijesti u samom filmu rasvjetljavaju izjave kazivača i stručni komentari profesionalnih povjesničara i arheologa te prikazi povijesnih izvora i arheoloških artefakata.

Vjerujemo da će ovaj film pridonijeti oživljavanju sjećanja na ovu utvrdu o kojoj se zbog nedostatnog istraživanja zna relativno malo u stručnoj javnosti te gotovo nimalo u široj javnosti!

Nakon projekcije filma bit održano i stručno predavanje:

– O zagorskim utvrdama govorit će dr. sc. Krešimir Regan – voditelj projekta Srednjovjekovne i renesansne utvrde Hrvatske, koji je u suradnji sa Kajakvianom 2017. godine izdao i knjigu o 108 utvrda na području Hrvatskog zagorja i njegovim graničnim područjima.

VAŽNO: Za prisustvovanje premijeri filma i predavanju morat ćete predočiti odgovarajuću COVID potvrdu.

Matica hrvatska 1842.-2022.

Film je snimljen uz potporu Krapinsko-zagorske županije i Općine Marija Bistrica i predstavlja jednu u nizu aktivnosti koje naš ogranak posljednjih godina poduzima s ciljem promicanja baštine čitavog bistričkog kraja. Javna premijera filma bit će održana točno jedan dan nakon 180. godišnjice osnutka Matice hrvatske. S ponosom podsjećamo kako je naše mjesto u prvoj polovici 19. stoljeća bilo tiho žarište hrvatskog narodnog preporoda te da je upravo u Mariji Bistrici rođena ideja o osnutku Matice hrvatske.