Povratak na arhivu

Obilježavanje 50. obljetnice proglašenja Marije Bistrice nacionalnim marijanskim svetištem

autor: Damir Galoić, 09. prosinca 2021.
????????????????????????????????????

U petak, 3. prosinca 2021. godine, održano je svečano obilježavanje 50. obljetnice proglašenja Marije Bistrice hrvatskim nacionalnim svetištem, koje smo organizirali zajedno sa Svetištem Majke Božje Bistričke.

U Mariji Bistrici je 14. i 15. kolovoza 1971. godine održan međunarodni marijanski kongres na kojem se okupilo 200.000 vjernika, 5 kardinala, 30-ak biskupa, 170 svećenika i 500 redovnica iz svih krajeva Hrvatske i brojnih drugih zemalja. Hrvatski su vjernici svijetu, tada prvi put na ovako masovan način, pokazali snagu svoje vjere. Nekoliko mjeseci kasnije, 3. prosinca 1971., biskupi su donijeli i službenu odluku da se višestoljetno Svetište Majke Božje Bistričke proglasi nacionalnim svetištem

Točno na 50. godišnjicu proglašenja s ponosom smo se prisjetili dana kada je Marija Bistrica, prema natpisima tadašnjeg katoličkog tiska, postala hrvatski Lurd. U 18 sati služena je svečana sveta misa u Bazilici Majke Božje Bistričke te je potom u Dvorani Božjeg milosrđa, uz razgledavanje popratne izložbe, održana i prigodna tribina. Okupljene su na samom početku tribine pozdravili predstavnici organizatora: predsjednik našeg ogranka Damir Galoić te u ime Svetišta Majke Božje Bistričke i Zagrebačke nadbiskupije kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons Ivan Miklenić.

Prof. dr. sc. Miroslav Akmadža govorio je o odnosu tadašnih državnih vlasti i Katoličke crkve te političko-društvenom ozračju u kojem se tada živjelo i u kojem se odvijao kongres te sam postupak proglašenja Marije Bistrice nacionalnim svetištem. „Marija Bistrica je malo mjesto s velikim značajem, a dakako da je izuzetno bitan kontekst vremena. U 1971. godini su se na jednom mjestu sabile specifične povijesne i vjerske okolnosti te donijele plodove koji će, vjerujem, trajati stoljećima“ – poručio je prof. Akmadža.
Prof. dr. sc. Veronika s. Nela Gašpar govorila je o značaju marijanskog i mariološkog kongresa iz 1971. godine te se osvrnula i na važnost svetišta, s posebnim naglaskom na ona marijanska. „Europski čovjek možda nikada nije imao jači ekonomski standard, a istovremeno možda nikad nismo živjeli u većem strahu. Možda uisitnu iskusujemo onu jezivu pustoš kada čovjek ostane bez svetog, bez Boga. Tu vidim ulogu marijanskih svetišta koja će vratiti čovjeka jednoj božanskoj, nebeskoj dimenziji. Marija je jedna od najboljih učiteljica koja može pomoći našem hrvatskom narodu i danas, a ne samo 1971. godine“ – zaključila je prof. Gašpar.

Tribinu je moderirala članica Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici Snježana Husinec. Program su pjesmom Majka Marija otvorili Marina i Krešo Matošević. Zbor Bazilike Majke Božje Bistričke izveo je pjesmu Fala ti Majčice Bistrička, koju je uz 800. obljetnicu prvog spomena Marije Bistrice napisala Nada Skušić r. Kontent. Klapa Bistrica je na samom kraju otpjevala jednu od ponajljepših hrvatskih marijanskih pjesama Suncu prosi vsaka roža. Hvala im svima na sjajnim izvedbama!

Tribinu su, uz poštivanje epideioloških mjera, pratili i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek, više svećenika stubičkog dekanata, brojne Bistričanke i Bistričanci te gosti iz ostalih krajeva Hrvatske i inozemstva.

Na izložbi se moglo vidjeti više eksponata starih već pola stoljeća. Izložen je svojevrsni hodočasnički komplet iz 1971. – prigodna hodočasnika medaljica i marama te tiskani vodič marijanskog kongresa. Tu je bila i knjiga bistričkih hodočasničkih pjesama, publikacije i molitvenici vezani uz kongres te posebna atrakcija – kalež kojeg je tom prilikom papa Pavao VI. darovao Svetištu Majke Božje Bistričke. U izložbenim vitrinama moglo se vidjeti i omote prigodnih gramofonskih ploča iz 1971., a zainteresiranim posjetiteljima dijeljeni su i primjerci ploče Bistrica pjeva Mariji.
Snimku tribine možete pogledati na facebook stranici Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke: https://fb.watch/9Lnro_DdZT/