Povratak na arhivu

Otkrivena spomen-ploča opatu Ivanu Krizmaniću i otvorena izložba Marija Bistrica u doba Ivana Krizmanića i hrvatskog narodnog preporoda

autor: Romina Gorički, 29. svibnja 2017.
DSC_0186

Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici nastavio je s obilježavanjem 175. obljetnice osnutka Matice hrvatske i 250. obljetnice rođenja opata Ivana Krizmanića. U suradnji sa Svetištem Majke Božje Bistričke i Općinskom knjižnicom i čitaonicom Marija Bistrica 20. svibnja 2017. godine otkrivena je spomen-ploča opatu Ivanu Krizmaniću te je otvorena i prigodna izložba Marija Bistrica u doba Ivana Krizmanića i hrvatskog narodnog preporoda.

Spomen-ploču opatu Krizmaniću koja se nalazi na zidu župnoga dvora Svetišta Majke Božje Bistričke simbolično je otkrio član Glavnog odbora Matice hrvatske i predsjednik Matice hrvatske od 1996. do 1002.  akademik Josip Bratulić istaknuvši značaj cijeloga projekta Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici, kako za Mariju Bistricu, tako i za sveukupnu hrvatsku javnost. Rektor Svetišta Majke Božje Bistričke mr. sc. Domagoj Matošević blagoslovio je ploču te zahvalio entuzijastima na osmišljavanju cijeloga projekta. Svečanom ugođaju otkrivanja spomen-ploče doprinijeli su Klapa Bistrica i Limena glazba KUD-a Lovro Ježek izvođenjem preporodnih skladbi vrativši nas tako, barem nakratko, u doba kada su se na župnome dvoru opata Krizmanića u Mariji Bistrici okupljali prvaci hrvatskoga narodnog preporoda te se razvijala ideja o osnivanju Matice hrvatske.

Prigodnu je izložbu svečanim govorom otvorio akademik Josip Bratulić, a načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički te predsjednica nedavno raspuštene Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki zahvalili su svima koji su na bilo koji način pridonijeli izložbi istaknuvši želju da izložba ne ostane samo u Mariji Bistrici. Posebno je emotivan bio govor predsjednice Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici dr. sc. Snježane Husinec koja je naglasila veliki trud uložen u izložbu, ali i u sam projekt, a sve s ciljem upoznavanja javnosti s bistričkim opatom Ivanom Krizmanićem, njegovom ulogom, i ulogom Marije Bistrice u hrvatskome narodnom preporodu. Zahvalila je Svetištu Majke Božje Bistričke i Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica na sudjelovanju u organizaciji,  te Riznici Svetišta Majke Božje Bistričke i Riznici zagrebačke katedrale na posudbi umjetnina za izložbu, kao i svim suradnicima i partnerima. Zbor Osnovne glazbene škole Marija Bistrica preporodnim je pjesmama ispratio posjetitelje izložbe u knjižnicu gdje su, osim u crkvenim umjetninama, mogli uživati listajući knjižno blago i tiskovine iz vremena hrvatskoga narodnog preporoda te čitajući plakate s najnovijim spoznajama o Ivanu Krizmaniću, Mariji Bistrici u ono doba ili preporodnim prvacima koji su se tamo okupljali, o čemu je detaljnije pisano u katalogu izložbe.

Otkrivanje spomen-ploče Ivanu Krizmaniću i prigodna izložba samo su dio projekta Marija Bistrica u doba Ivana Krizmanića i hrvatskog narodnog preporoda. Projekt se nastavlja polaganjem vijenca na grob opata Krizmanića na njegov rođendan 2. lipnja 2017. godine, a u tijeku je i tiskanje zbornika radova s interdisciplinarnoga znanstveno-stručnog skupa Marija Bistrica u doba Ivana Krizmanića – „tiho žarište“ hrvatskog narodnog preporoda i Matice ilirske održanoga u veljače ove godine. Tim se projektom naglašava uloga Marije Bistrice kao mjesta bogate kulturno-povijesne baštine, ne samo u crkvenoj, već i u svjetovnoj povijesti Hrvatske.

 

Katalog izložbe možete pogledati ovdje.