Povratak na arhivu

Otvaranje izložbe “Marija Bistrica u doba Ivana Krizmanića i hrvatskog narodnog preporoda” i otkrivanje spomen ploče

autor: Antun Palanović, 12. svibnja 2017.

Poštovani prijatelji,

Nakon uspješnog znanstvenog skupa i svečane akademije Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici u suradnji sa Svetištem Majke Božje Bistričke i Općinskom knjižnicom i čitaonicom nastavlja s obilježavanjem 175. obljetnice osnutka Matice hrvatske i 250. obljetnice rođenja Ivana Krizmanića. Slijedi izložba na kojoj će javnosti biti predstavljena događanja u Mariji Bistrici 30-ih i 40-ih godina 19. stoljeća, kada su se u Mariji Bistrici oko tadašnjeg bistričkog župnika, prevoditelja i književnika Ivana Krizmanića okupljali prvaci hrvatskog narodnog preporoda, te razvijala ideja o osnivanju Matice hrvatske. Tom će se prigodom moći saznati nove povijesne spoznaje vezane uz Ivana Krizmanića, Mariju Bistricu i hrvatski narodni preporod. Izlaganjem crkvenih umjetnina iz Riznice Svetišta Majke Božje Bistričke, Riznice zagrebačke katedrale  Muzeja grada Zagreba, kao i knjižnog blaga i rukopisne baštine iz 19. stoljeća izložba će dočarati i vrijeme u kojem je živio Ivan Krizmanić i trajao hrvatski narodni preporod.   Kao trajni trag biti će otkrivena spomen-ploča Ivanu Krizmaniću.

Pozivamo Vas stoga da u subotu, 20. svibnja budete naši gosti na otkrivanju spomen ploče Ivanu Krizmaniću i otvorenju izložbe „Marija Bistrica u doba Ivana Krizmanića i hrvatskog narodnog preporoda“.

Subota, 20. svibnja 2017.

19.30  Otkrivanje spomen-ploče – Župni dvor Svetišta Majke Božje Bistričke

20.00  Otvorenje izložbe – Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica

 

Radujemo se Vašem dolasku!

 

Vaš OMH u Mariji Bistrici

U povodu 175. obljetnice osnivanja Matice hrvatske i 250. obljetnice rođenja Ivana Krizmanića čast nam je pozvati Vas na: otkrivanje spomen-ploče IVANU KRIZMANIĆU (1766. – 1852.) i otvorenje izložbe MARIJA BISTRICA U DOB IVANA KRIZMANIĆA I HRVATSKOG NARODNOG PREPORODA

U povodu 175. obljetnice osnivanja Matice hrvatske
i 250. obljetnice rođenja Ivana Krizmanića
čast nam je pozvati Vas na:
otkrivanje spomen-ploče
IVANU KRIZMANIĆU (1766. – 1852.)
i otvorenje izložbe
MARIJA BISTRICA U DOB
IVANA KRIZMANIĆA I HRVATSKOG NARODNOG PREPORODA

 

 

Partneri:

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Svveučilište u Zagrebu

Hrvatski institut za povijest

Hrvatsko katoličko sveučilište

Hrvatski glazbeni zavod

 

Pokrovitelji:

Općina Marija Bistrica

Krapinsko-zagorska županija