Povratak na arhivu

Papa putnik – bistrički hodočasnik. Obilježavanje 20 godina dolaska Svetog Oca pape Ivana Pavla II. u Mariju Bistricu (3.X.1998. – 3.X.2018.)

autor: Vedran Klaužer, 30. travnja 2018.
papa u bistrici 13

JAVNI POZIV
ZA PRIKUPLJANJE FOTOGRAFIJA
(privatnih i službenih) S POSJETA
PAPE IVANA PAVLA II.
MARIJI BISTRICI 3. LISTOPADA 1998.

Poštovani,

Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici ove godine obilježava 20 godina od dolaska Svetog Oca pape Ivana Pavla II. u Mariju Bistricu. Posjet pape Ivana Pavla II. Mariji Bistrici 3. 10. 1998. godine bio je izuzetno važan za Mariju Bistricu, cijelu Krapinsko-zagorsku županiju, Republiku Hrvatsku i Hrvate općenito. Papin posjet bio je popraćen izvođenjem velikih infrastrukturnih radova te dolaskom stotina tisuća ljudi u Mariju Bistricu, gdje je tada blaženim proglašen kardinal Alojzije Stepinac. Ova izuzetno značajna obljetnica planira se obilježiti postavljanjem prigodne izložbe te pratećim stručnim predavanjem, a tiskao bi se i objavio katalog izložbe.
Okosnica izložbe bit će fotografije vezane uz posjet Svetog oca koje će biti praćene informativnim panoima s podacima o poveznicima Hrvata i papinstva kroz povijest, o Mariji Bistrici uoči i tijekom posjeta Pape, samom Ivanu Pavlu II. i Alojziju Stepincu. U izložbu se planira uključiti i nekoliko eksponata, od kojih su najznačajniji darovi koje je Papa darovao bistričkom svetištu, kao i medijski zapisi te sjećanja sudionika samog događaja.

Projekt će se realizirati u suradnji s Nacionalnim Svetištem Majke Božje Bistričke, TZ Marija Bistrica, Osnovnom školom Marija Bistrica, Općinskom knjižnicom i čitaonicom Marija Bistrica, Općinom Marija Bistrica, a uz potporu Krapinsko-zagorske županije.

U želji da se u cijeli događaj uključi što veći broj ljudi, prikupljaju se privatne i službene fotografije koje su snimili mještani Marije Bistrice i ostalih mjesta, kao i stanovnici i hodočasnici iz cijele Hrvatske koji su svjedočili događaju. Stoga se pozivaju svi zainteresirani koji žele podijeliti fotografije snimljene neposredno prije i tijekom posjeta Pape, a koje imaju izložbenu vrijednost te žele da se iste izlože, da se do 01. lipnja 2018. jave i predaju relevantne fotografije (ili fizički ili elektroničkim putem) na neku od sljedećih lokacija ili e-mail adresa:

 

 • u TZ MB svakim radnim danom od 8 do 16 sati gdje će se fotografije uz ispunjeni obrazac privremeno preuzeti, skenirati, original vratiti vlasniku/autoru, a preslika izložiti na prigodnoj izložbi,
 • u knjižnicu i čitaonicu u Mariji Bistrici svakim radnim danom od 8 do 17 sati gdje će se fotografije uz ispunjeni
  obrazac privremeno preuzeti, skenirati, original vratiti vlasniku/autoru, a preslika izložiti na prigodnoj izložbi,
 • u  OŠ Marija Bistrica prof. Ivančici Hopek Kramar koja će kao članica OMH MB fotografije uz ispunjeni obrazac
  privremeno preuzeti, skenirati, original vratiti vlasniku/autoru, a preslika će se izložiti na prigodnoj izložbi,
 • pošalju putem e-maila (u poruci navesti generalne podatke: ime i prezime vlasnika fotografije, datum fotografije, osobe na slici (imena i prezimena, s lijeva na desno), kratki opis fotografije i osobni dojam), kao privitak na e-mail adresu: omhmb.papaputnik2018(et)gmail.com
 • pošalju putem ispunjavanja e-obrasca na linku:

  https://goo.gl/forms/6lLw727LYdOREo6o1

Poziv i obrazac za ispunjavanje možete preuzeti ovdje.

Očekujemo Vas i veselimo se suradnji!
Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici