Povratak na arhivu

Posjet Matice slovačke Mariji Bistrici

autor: Vedran Klaužer, 03. veljače 2018.
DSC_0061

U sklopu višednevnog posjeta Republici Hrvatskoj, Matici slovačkoj i Matici hrvatskoj u Zagrebu, gdje se u organizaciji Matice hrvatske organizira znanstveni skup na spomen 220. obljetnice rođenja o Štefanu (Stjepanu) Moysesu (1797.-1869.) slovačkom biskupu, profesoru filozofije na Kraljevskoj akademiji u Zagrebu (1829.-1847.) te u vrijeme biskupa Juraja Haulika imenovana za kanonika Zagrebačkog kaptola, kao i zagovornika te podupiratelja hrvatskog narodnog preporoda te utemeljitelja i prvog predsjednika Matice slovačke osnovane 1863. godine, Mariju Bistricu, Općinu Marija Bistrica, Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici te Hrvatsko nacionalno Svetište Majke Božje Bistričke je u petak 2. veljače posjetila delegacija Matice hrvatske i Matice slovačke. Deseteročlanu delegaciju je predvodio prof. Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske u pratnji dr. sc. Zrinke Stričević Kovačević, te predsjednikom Matice slovačke u Zagrebu gosp. Zlatkom Jevakom. Maticu slovačku iz Bratislave predstavljali su predsjednik Nadzornog odbora Matice slovačke dipl. jur. Štefan Martinkovič (Predsjednik Matice slovačke dip. jur. Marian Gešpert je zbog bolesti odgodio posjet Hrvatskoj) na čelu delegacije, zatim tajnik Matice slovačke dr. sc. teologije Viliam Komora, kao i doc. dr. sc. Ivan Mrva ravnatelj Slovačkog povijesnog instituta Matice slovačke, te Viera Šipková načelnica općine Veselé u Slovačkoj (rodnog mjesta Štefana Moysesa).

Navedene posjetitelje su načelnik Općine Marija Bistrica ing. Josip Milički, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici dr. sc. Vedran Klaužer te članica Predsjedništva Ogranka i donedavna predsjednica dr. sc. Snježana Husinec primili i svečano pozdravili te izrekli riječi dobrodošlice u općinskoj vijećnici. Načelnik J. Milički je pozdravio goste, upoznao s projektima i stanjem općine. Predsjednik Ogranka je ukratko predstavio rad i aktivnosti Ogranka za 2018. godinu, dok je članica Predsjedništva Snježana Husinec predstavila posjetiteljima dosadašnji rezultat i postignuća rada navedene udruge. Tijekom ove dobrodošlice nazočnima se, između ostalih, od posjetitelja obratio predsjednik Nadzornog odbora Matice slovačke dipl. jur. Štefan Martinkovič koji je kao i prof. Stjepan Sučić ukazao na višestoljetne i povijesne veze hrvatskog i slovačkog naroda te izrazio želju, zajedno s načelnikom i svim prisutnima želje za budućim suradnjama i susretima. Gosti su također bili u prilici kušati tradicionalni bistrički gvirc te medenjake – poznate zaštitne znakove bistričke medičarske tradicije, a uručene su im i od strane općine i Ogranka prigodne poklon vrećice koje su pored navedenih delicija sadžavale i jednu od dosada najreprezentativnijih publikacija Ogranka – slikovnicu Legenda o črnem kipu te promo materijale vezane uz samu općinu i Krapinsko-zagorsku županiju.

Posjetitelji su također posjetili i baziliku Majke Božje Bistričke gdje ih je svečano primio, dočekao te izrekao riječi doborodošlice rektor vlč. Domagoj Matošević koji ih je zatim poveo u razgledavanje crkve objašnjavajući njezinu povijest i značaj kao hrvatskog nacionalnog marijanskog svetišta. Gosti su zatim prisustvovali Svetoj misi i procesiji sa svijećama povodom svetkovine Svijećnice, a po završetku iste posjet se nastavio u hotelu Bluesun Kaj gdje su se kroz ugodno druženje i daljnje razgovore razvijala poznanstva te ideje za daljnje buduće susrete, ideje i projekte suradnje.