Povratak na arhivu

Predavanje „Crveni Supermjesec”

autor: Davorka Pelko, 02. listopada 2015.
DSCN7049

Predavanje „Crveni Supermjesec”, još jedno iz ciklusa „Noć pod zvijezdama”, održano je 25. rujna 2015. Ovaj je termin pomno izabrao voditelj radionice Julio Car. Razlog okupljanja bio je posebni kozmički događaj kada Mjesec stavi ruho na kakvo nismo navikli—postaje krvavo crven. To je krvavi Supermjesec, fenomen zadnji put viđen 1982. godine, a sljedeći puta na nebu će se pojaviti tek 2033. godine. Budući da je vrijeme same pomrčine Mjeseca—28. rujna u ranojutarnjim satima—nepovoljno za promatranje, a i zbog nepovoljnih vremenskih prilika, predavanje je održano u prostorijama Općinske knjižnice i čitaonice.

Zainteresirani su upoznali navedeni fenomen s astronomskog i povijesnog stajališta te čuli još mnoge zanimljivosti o Mjesecu. Uz Mjesec, koji je bio glavna tema radionice, prezentirane su aktualnosti i zanimljivosti iz svijeta astronomije od preleta letjelice New Horizons pokraj Plutona do otkrića ekstrasolarnih planeta u zoni habitabilnosti.

Iako u skučenim uvjetima, predavanje je bilo vrlo uspješno i zanimljivo. Posebno se pohvaljuju učenici OŠ Marija Bistrica i njihova voditeljica profesorica Ivančice Kramar, na brojnosti i aktivnom sudjelovanju.