Povratak na arhivu

Predavanje i radionica „Mediji i društvo”

autor: Ivančica Tomorad, 16. listopada 2014.
pa110025

Predavanja i radionica pod zajedničkim naslovom Mediji i društvo održani su u subotu 11. listopada u Bluesun hotelu Kaj. Skup su zajednički organizirali Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici i Općina Marija Bistrica, a bio je namijenjen novinarima i suradnicima naših lokalnih medija (Radio Marija Bistrica, Bistrički ublouček, Milosti puna, novinarska grupa osnovne škole…) i onima koji s medijima svakodnevno surađuju i komuniciraju kao što su općinski dužnosnici i službenici.

Uvodno predavanje okupljenima održao je prof. dr. sc. Igor Kanižaj, komunikolog i prodekan Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu na temu Djeca i mediji. Profesor Kanižaj ukazao je na moć medija danas, na činjenicu da smo svi u većoj ili manjoj mjeri ovisni o medijima i da često nismo ni svjesni na koje sve načine utječu na nas i usmjeravaju naš život. Stav koji je ponudio ide za tim da  medije treba upoznati da bismo se mogli nositi sa svim izazovima koje nam oni danas nude.

Prof. dr. sc. Danijel Labaš, komunikolog s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, priznao je u svojem predavanju Djeca medija da je i sam medijski ovisnik; optimistično uvjeravajući nazočne da mediji, osim što mijenjaju sliku svijeta, imaju veliki potencijal u njegovu poboljšavanju.

Predavačica i voditeljica radionice naslovljene Cyberbullying mag. komunikologije Leali Osmančević upoznala je polaznike s mračnom stranom medija, s nasiljem u medijima; prvenstveno na društvenim mrežama, i posavjetovala o konkretnim mjerama zaštite, pogotovo djece i maloljetnika, od raznih oblika nasilja na društvenim mrežama, o načinima postupanja u slučajevima zlostavljanja i sustavima zaštite koji su na raspolaganju. Ovaj je dio skupa bio jednako zanimljiv i roditeljima i prosvjetnim radnicima kojih je i bilo najviše među slušateljstvom.

Zahvalivši u ime organizatora i predavačima i zadovoljnim polaznicima, predsjednica Ogranka MH Snježana Husinec izrazila je nadu da je ovaj skup samo početak zajedničke suradnje koja je započela zalaganjem člana Ogranka MH u Mariji Bistrici Branimira Bilića.