Povratak na arhivu

Između crnoga kipa i Velikoga rata

autor: Darko Lacković, 04. rujna 2016.

Izložba Između crnoga kipa i Velikog rata (Marija Bistrica, travanj-svibanj 2015.) uslijedila je nakon višegodišnjeg istraživanja o području Marije Bistrice u vrijeme Prvoga svjetskog rata, do tada najvećeg ratnog sukoba u povijesti čovječanstva. Projektom se željelo pokazati u kojim vojnim postrojbama su se borili Bistričani, na kojim bojištima su sve ratovali i ginuli, ali i u kojim ratnim naporima je sudjelovalo bistričko civilno stanovništvo.
Poimenični popis od 174 osobe koje su u tom ratu nestale ili poginule, prvi puta je predstavljen javnosti te čini skoro dvopostotni udjel od ukupnog stanovništva Marije Bistrice. Takvim personaliziranim pristupom željelo se osvijestiti koliko su velike žrtve podnesene daleko od svojih domova te tko je sve doma aktivno pomagao u humanitarnim akcijama, a kulturom sjećanja sačuvati uspomenu na naše pokojne sumještane i pretke.
Projekt se uklapa u obilježavanje stote godišnjice Prvoga svjetskog rata, u hrvatskoj historiografiji još uvijek slabo istraženog, a koji se širom Hrvatske, ali i cijele Europe, obilježava ovih godina na različite načine.
Projekt je osmislio i vodio Darko Lacković, kojemu se kao suautor izložbe i urednik kataloga pridružio Damir Galoić. Za potrebe izložbe radove su osim Darka Lackovića i Damira Galoića napisali Ivančica Stinčić i Martin Perković, dok je većinski broj eksponata za izložbu osigurao Tomislav Aralica.

Katalog izložbe možete pogledati na sljedećoj poveznici.