Povratak na arhivu

Legenda o črnem kipu / Legenda o crnom kipu

autor: Snježana Husinec, 04. rujna 2016.

Legenda o črnem kipu / Legenda o crnom kipu slikovnica je autorice teksta Anite Klemar i ilustratorice Ane Kaić koja je u prosincu 2015. izdana u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici. Riječ je o prvoj slikovnici o nastanku crnog kipa bistričke Marije i samog Svetišta Majke Božje Bistričke. Nastala je s ciljem da se našoj djeci i malim hodočasnicima kroz jednostavnu priču o Majci Božjoj približi duhovna i povijesna baština Marije Bistrice te da im se pošalju biblijske poruke o dobru i zlu, o dobroti, praštanju i ljubavi.

Priča o bistričkoj Mariji ispričana je kroz romansiranu priču o majstoru tesaru koji izrađujući drveni kip Gospe dobiva čudotvorne moći te pomaže i štiti svakoga tko mu se obrati molitvom. U legendu su ugrađeni povijesni podaci o čudotvornom crnom kipu Marije bistričke te povijesti mjesta Marija Bistrica. Pritom je autorica koristila liturgijske tekstove i priče o našašću i povijesti kipa iz Arhiva Svetišta Majke Božje Bistričke.

Osim same priče, osobitost je Legende o črnem kipu i njezina dvojezičnost. Legenda je ispričana paralelno na bistričkom kajkavskom, kako bi se čitatelji upoznali s leksičkim i sintaktičkim bogatstvom našeg mjesnog govora, i na standardnom hrvatskom jeziku, čime pruža mogućnost razumijevanja široj čitateljskoj publici.

Bogate ilustracije izrađene po uzoru na Ivana Rabuzina obogaćene su pak tradicijskim i folklornim elementima bistričkog kraja, motivima s bistričkih licitara i drvenih igračaka te dočaravaju bajkovitost zagorskog krajolika i bogatstvo bistričke tradicije.

Iako primarno namijenjena djeci, Legenda o črnem kipu može biti zanimljiva i iskusnijim čitateljima različite dobi kao zanimljiv tekst koji na jednostavan način predstavlja kulturno–povijesnu i tradicijsku baštinu Marije Bistrice. Time ona postaje autohtoni suvenir Marije Bistrice i čitavoga kraja.

Slikovnica je dobila izvrsne recenzije uglednih recenzenata (prof. dr. sc. Stjepan Hranjec, mons. Nedjeljko Pintarić i Željka Horvat–Vukelja), a kao vrijedan projekt prepoznata je i od Ministarstva kulture RH. Na zahtjev nakladnika Legenda o črnem kipu upućena je u Ured kurikularne reforme Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te je u tijeku razmatranje njezinog uvrštavanja u popis lektirnih naslova.