Povratak na arhivu

Prosila sim ju da me i delj prati i čuvle – Nagrađene pjesme na natječaju “Tristotrideset godina s kipom Majke Božje Bistričke”

autor: Ivančica Tomorad, 07. prosinca 2014.
smartsize5

Prosila sim ju da me i delj prati i čuvle

 

Natječaj za literarne radove učenika osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije s temom “330 godina s Majkom Božjom Bistričkom”

Ogranak MH u Mariji Bistrici početkom Marijina mjeseca listopada raspisao je natječaj za literarne radove učenika osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije s temom “330 godina s Majkom Božjom Bistričkom” želeći i tako obilježiti  obljetnicu našašća kipa naše bistričke Majke Božje.

Učenici su se mogli natjecati u četiri kategorije: poezija i proza učenika od 1. do 4. razreda i poezija i proza učenika od 5. do 8. razreda. Na natječaj je pristiglo 68 radova iz jedanaest zagorskih osnovnih škola. Stručni sud u sastavu: književnik Dubravko Jelačić Bužimski, časna sestra karmelićanka Marija Petra i Ivančica Tomorad odabrao je po jednog nagrađenog u svakoj od kategorija.

Svečano proglašenje pobjednika održano je  6. prosinca u Domu kulture u Mariji Bistrici uz pretpremijeru predstave Kinč osebujni. Nagrađeni su učenici pročitali svoje radove, oduševili publiku u prepunom Domu kulture potvrdivši da, bez obzira na mali broj svojih godina, imaju bogat duhovni život, različita i ne tako laka životna iskustva i zajednički  doživljaj Marije kao one koja donosi nadu u njihove i naše živote.

Nagradu za pjesmu Majko Božja Bistrička dobila je Lucija Šmit (3. razred), a za  prozu Grejmo na Mariju Bistricu Katarina Gluhak (4. razred). Obje su djevojčice iz Huma na Sutli i imaju istu mentoricu, vjeroučiteljicu Grozdanu Drašković.  Katarina Lojen, učenica petoga razreda OŠ Josipa Broza iz Kumrovca, (njezin je mentor vjeroučitelj Tomislav Krušlin)  dirnula je sve svojom molitvom naslovljenom Majko naša. Četvrti nagrađeni rad napisao je dječak Tomislav Kuljak iz Marije Bistrice, a to je pjesma Kod Marije (mentorica Melita Petriš Banovec, prof. hrvatskoga jezika). Upamtite ova imena; možda ih za koju godinu prepoznate kao pjesnike našega recitala duhovne lirike Josip Ozimec.

Svim nagrađenim učenicima i mentorima Svetište Majke Božje Bistričke darovalo je adventsko hodočašće u Zagreb.

                                   

Majko naša

Majko Božja Bistrička,

molim Te za dobrobit moje domovine Hrvatske. Ona iznova krvari u mnogim nerazumijevanjima.

Molim Te s velikim povjerenjem kao što Ti se vjerni hrvatski puk obraća već 330 ljeta, smiluj mu se i sada! Uz to ne zaboravi na bracu i mene da nas majka odgoji u dobre i hrabre ljude. Znam da joj je teško i da je sama, uz to nema ni posla, pa te molim, daj joj snagu. Tvoj Sin pozvao nam je tatu u vječnost. Ne ljutim se na njega, ali ga molim neka tata ima vječni mir. Iako Ti je crni lik, znam da u vječnosti sjajiš najljepšim bojama, stoga Te molim, plaštem svoje ljepote obasjaj dušu moga tate da ima vječni spokoj.

Voli Te čitavim svojim bićem,

zahvalna Tvoja Katarina

 

Katarina Lojen, 5. razred

OŠ Josipa Broza, Kumrovec

 

Grejmo na Mariju Bistricu

Zgouda vjutro zbudila me je mama. Hiža je dišala po pouhanem pišeki. Baka je spakirala pounu kušaru.

„Kam grejmo?“ podrejmano sim pitala mamo. „Grejmo na Bistricu“, utgovorila je mama. Srce mi je zaigralo od sreče. Hitro sim se oblejkla i lejpo zrihtala. Tata je nahrano pajceke, a mama je pudojila kravo. Fse smo zaklenili i za jeno vuru smo se našli ravno pred kalvarijuj.

Najprejt smo pozdravili Marijiku i zmolili se. Tede smo počasi išli na kalvariju, molili se i mislili o  Isusi ki so ga tak grdo moučili. Na zagji postaji podragala sim Isusovu rouku. Gda smo prišli z kalvarije, pučela je mejša. Fsej smo pupejvali i molili se. Molila sim Majku Boužju Bistričku za zdravje moje familije. Vidala sim veliko bulejnih ljudi ki so prišli k Mariji molit za zdravje.

V cirkvi smo šli oko oltara i tede sim se zafalila Marijiki ka sim zdrava. Prosila sim ju da me i delj prati i čuvle. Obečala sim ji da boum prišla i drugo lejto. Na štanti mi je deda kupiu sliko z anđelekami. Tota slika mi zdej visi ober špampeta i zarajtuvle me na Bistricu.

 

Katarina Gluhak, 4. razred

OŠ Viktora Kovačića,  Hum na Sutli

 

Majko Božja Bistrička

Majko Božja Bistrička,

budi naša Mati,

volimo Te mi Zagorci

i svi Hrvati.

 

Usliši molbe svima

koji Te prose,

moleći dolaze k Tebi

i ranjena srca nose.

 

Lucija Šmit, 3. razred

OŠ Viktora Kovačića, Hum na Sutli

 

Kod Marije

Tiho

Svečano

Jeka koraka

Drvene klupe mirišu

 

Oltar

Cvijeće i svijeće

Crna Marija

Zlatna kruna

 

Prekrižim se.
Izmolim molitvu.

Hvala za vjeru,

za anđela koji me čuva.
Amen

             

             Tomislav Kuljak, 5. razred

OŠ Marija Bistrica