Povratak na arhivu

Savjeti naših starih o zdravlju: Vera Grgac i Majkina vraštva uskoro u Mariji Bistrici

autor: Damir Galoić, 12. veljače 2024.
FACE BERA GRGAC FOTO 2

Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici organizira predstavljanje knjige Vere Grgac „Majkina vraštva: vračejne i vračiteli“, koje će biti održano u petak, 16. veljače 2024. godine, u Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica s početkom u 19 sati. Radi se o knjizi koja  na jedinstven, duhovit i jezično izvoran način, objedinjuje narodnu medicinu, recepte biljnih i drugih pripravaka te etnografske zapise iz obližnjeg Bistranskog kraja. Knjigu je izdala Kajkaviana, a u Mariji Bistrici će ju predstaviti autorica Vera Grgac i urednica Vlasta Horvatić-Gmaz.

Ovo neće biti obično predstavljanje knjige, nego ponovno otkrivanje gotovo zaboravljene riznice znanja, šarmantnih priča i zanimljivih narodnih otkrića. Naši stari možda i jesu živjeli u drugačijem svijetu, no njihova je mudrost skupljana stoljećima te je sigurno da njihovi brojni savjeti vrijede i danas.

Vera Grgac je kajkavska pjesnikinja, umirovljena profesorica škole za medicinske sestre te izuzetno vrijedna i entuzijastična čuvarica zavičajne baštine. Članica je Matice hrvatske, Kajkaviane, Društva hrvatskih književnika i više drugih udruga.

Predstavljanje knjige „Majkina vraštva: vračejne i vračiteli“,  organizira se u suradnji s Općinskom knjižnicom i čitaonicom Marija Bistrica i uz potporu Općine Marija Bistrica.